Başkan Nurettin İnce, yaptığı açıklamada, eskiden çiftçilerin, tarlasında hangi ürünün yetişeceğini, ne kadar gübre kullanılacağını doğru bilmediğini belirterek, ''Dolayısıyla ektiği üründen çok verim alamıyordu. Bundan sonra böyle bir sorun olmayacak. Toprak analizi yaptıran çiftçilerimiz bilinçli bir şekilde topraklarına hangi ürünün uygun olduğunu ve gübrelenmenin nasıl yapılacağını öğrenmiş olacak'' dedi. İnce, laboratuvarın 2012 yılının ilk çeyreğinde kurulmasına rağmen yıl sonuna kadar bin 200 toprak tahlilini ücretsiz gerçekleştirmeyi hedeflediğini de ifade etti.
Laboratvuar sorumlusu Ziraat Mühendisi Okay Karahan ise yaptığı açıklamada, bölge halkının ilgisi kendilerini olumlu yönde şaşırttığını belirterek, “Sadece Pazar ve yakın çevresinden değil diğer iller ve ilçelerden bile toprak numunesi bize gelmektedir. Şu ana kadar 800 toprak numunesi incelenmek üzere analiz laboratuvarımıza teslim edildi. Yılsonuna kadar bu sayının bin 200’ü geçmesini hedeflemekteyiz” dedi.
Analiz sonuçlarına göre gübreleme konusuna da değinen Karahan, “Yapmış olduğumuz analiz sonuçlarında uygulanması gereken gübre miktarı dekar başına 65 ile 80 kilo arasında değişmektedir. Fakat bölge halkı klasik gübreleme yöntemiyle dekara 150 kilo ortalama gübre dökmektedir. Bu da çayı, toprağı ve maddi açıdan çiftçiyi olumsuz yönde etkilemektedir. Hiçbir tarımda gübrenin fazla dökülmesi verim artışında kesin etken olmaz. Önemli olan doğru gübre miktarını doğru gübreleme planıyla uygulamaktır. Biz Pazar Ziraat Odası olarak yapmış olduğumuz çalışmada çiftçiye bu hizmeti sunmaktayız” diye konuştu. (haber: haberguven.com)